Etikettkosttillskott
Läst 7153 ggr
RobinEH
2015-04-06, 18:12

Citrullin-Malat

Citrullin-Malat säljs som kosttillskott enskilt eller som en del av ett prestationshöjande kosttillskott. Här är en överblick av vad citrullin-malat är och hur det används.

Vad:

Citrullin-Malat består av aminosyran citrullin bundet till saltet malat.

Dosering:

Förbättrad uthållighet: >8g 60 minuter innan aktivitet

Hur:

Kan blandas med vatten (eller någon annan vätska) eller hällas direkt i munnen och därefter sväljas med en klunk vatten. Citrullin-Malat är mycket surt och kan med fördel blandas med något sött.

Om Citrullin-Malat:

Citrullin kan omvandlas till aminosyrorna arginin och ornitin i kroppen. Arginin används som tillskott oftast i syfte att öka mängden kväveoxid i kroppen. Kväveoxiden bidrar till att vidga kärlen och på så vis främja blodcirkulationen. Ornitin är inte så vanligt använt som tillskott som arginin är men det har visats kunna minska halten av ammoniak i blodet. Ammoniak är en skadlig biprodukt som bildas i kroppen och neutraliseras via ureacykeln.

Om man intar arginin så får man snabbt en peak som snabbt sjunker igen. Då citrullin omvandlas till arginin i levern så kommer nivåerna av arginin istället att vara förhöjda under en längre period.

Citrullin-malat kan förbättra muskeluthålligheten vid både aerob och anaerob träning efter intag av 8g ca 60 minuter innan. Det används av somliga enbart med målet att känna så kallad ”pump”, tack vare den kärlvidgande effekten.

Biverkningar

Till skillnad från både arginin och ornitin så försämras inte upptaget om dosen citrullin överstiger 10g. Således finns inte den risk för diarré som vid intag av arginin eller ornitin.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Upp till toppen