Recept

Egen müsli

2013-05-07 10:28 #0 av: LisaF

Att göra egen müsli är både gott, enkelt och nyttigt! Tänkte dela med mig av ett recept som jag alltid går efter och resultatet blir mycket gott! Jag har misslyckats en enda gång, och det var på grund av att jag glömde müslin i ugnen...

Detta är ju som sagt det recept jag går efter, men tjusningen med att göra egen müsli är att man ju kan mixa och blanda efter egna smaklökar.
I basen använder jag nästan alltid rågflingor och fiberhavregryn. Det blir billigast och mycket gott.
Sen är jag allergisk mot de flesta nötter, så cashewnötter är enda alternativet för mig, om jag vill ha i nötter (vilket jag rekommenderar, då det blir så gott).
Sen brukar jag aldrig hälla i allt vatten på en gång, då det ibland räcker med 2 dl, och ibland får man hälla på lite till. Man får testa sig fram.

Hemmagjord Müsli

10 dl Dinkelflingor/Rågflingor/Fiberhavregryn/Havregryn mm.
2 dl Solroskärnor
1 dl Pumpakärnor
1 dl Hela linfrön
2,5 dl vatten
4 msk rapsolja
ev. 2 msk flytande honung
2 dl cashewnötter
2 dl torkade tranbär/russin/blåbär mm.

Blanda alla torra ingredienser, utom den torkade frukten, i en stor skål.
Blanda vatten och olja och häll sedan detta i över grynblandningen och blanda runt. Tillsätt lite flytande honung om du vill få lite sötma.

Bred sedan ut blandningen på en bakplåtspappersklädd bakplåt och rosta i ugnen på 200 grader. Rör om då och då så det blir jämt rostat.

Låt sedan müslin svalna innan du blandar ner frukten.

Förvara i lufttät burk.

Den torra blandningen
Rostas i ugnen
Färdig :)

Har du något gott recept att dela med dig av? Mat- eller bakningsrecept, spelar ingen roll Glad

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Anmäl
2013-05-07 12:11 #1 av: westerlind

Jag gjorde faktiskt egen granola igår!
1,25 dl Havregryn
2 msk frön av olika slag (solros, lin, sesam...)
Kakao efter smak
En dryg matsked vatten
En skvätt äggvita
Sötning av något slag om man vill (typ honung)
Blanda och strö ut på en plåt (det ska vara kletigt och smuligt)

1,5 dl havregryn
Sylt efter smak (jag tog egengjord hallonsylt)
Blanda och strö ut på samma plåt och klicka över kokosolja (eller någon annan du gillar?)

200 grader, rör om då och då tills det blir knaprigt.

Jag gjorde bara en liten sats för att prova på men ÅH vad gott. Man kan välja smaker helt själv efter eget tycke. Blanda i koksflingor, gojibär eller vad du vill när granolan är klar och förvara i en tät burk. Ät med allt. Njut.

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-05-07 20:17 #2 av: LisaF

Granola.. Är det nån form av müsli eller vad kan man kalla det? :)

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Anmäl
2013-05-07 20:35 #3 av: westerlind

Ja, det är som müsli fast knaprigare och sötare!

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-05-07 20:50 #4 av: LisaF

Ok, får jag prova någon gång då! Glad

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Anmäl
2014-01-15 21:44 #5 av: majrosa

Dessa recept måste testas :)

Anmäl
2014-05-27 20:26 #6 av: Gasoline

Hoppas att det är OK att jag drar upp en sådan pass "gammal" artikel. 

Provade att göra egen musli för några dagar sedan, men tyckte att det vart lite seg och inte alls så hård och knaprig som köpt musli. 

Hur undviker man seg musli? Några tips och knep?

Anmäl
2014-05-28 08:41 #7 av: LisaF

Jag gjorde här om dagen och insåg mitt i allt att jag inte hade fått med mig rågflingor från affären. Så fick göra på enbart havregeyn som bas vilket INTE var att rekommendera :/ det blev bara en seg massa och klumpade ihop sig.
körde in det i ugnen ändå och skulör testa hur det blev, det krävde att jag tog ut den många gånger och försökte mosa/knäcka sönder klumparna. Det gick relativt bra me den blev lite seg ocn detta är den sämsta müsliomgången för mig.

#6 vad hade du i din müsli? Hur länge stod den inne i ugnen? :)

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Anmäl
2014-05-28 09:49 #8 av: Gasoline

#7 körde detta recept, hoppas bilden är ok att lägga upp. Söker jag recept på jobbdatorn var jag bild på det så att jag kan spara.

Jag hade det dock inne längre än enligt receptet, då jag tyckte att det såg segt ut. Tog ut det ur ugnen när delar av muslin började då brun färg.

Hade dock inte i någon frukt efteråt.

Anmäl
2014-05-28 12:57 #9 av: LisaF

Tycker det kändes som ganska mycket vätska i förhållande till lite gryn.
I det jag skrev i #0 har jag 10dl gryn och sen solrosfrön, pumpafrön och linfrön. 2,5dl vatten (fast brukar oftast bara ha 2dl) och ca 4 msk rapsolja.

Testa att göra igen och kanske ha lite mer gryn son bas så kanske det blir bättre.
Det receptet jag lagt upp tycker jag blir bra :)

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Anmäl
2014-05-28 13:43 #10 av: [Oceansoul]

Låter gott :)

Brukar köra min egen version med kokosflingor, sesamfröbars (som jag köpt utomlands utan socker), krossad cashewnöt och bitar av torkad mango som jag också köpt utomlands. Låter kanske lite knas men jag gillar när det är crunchy dessutom är allt fritt från gluten och hyfsat kolhydratssnålt om man räknar bort mangon då. 

Anmäl
2014-05-28 15:24 #11 av: Gasoline

Tack, ska prova med mer gryn :-)

Anmäl
2014-06-01 16:03 #12 av: freck

Varför rosta i ugnen?
Vad jag vet så förstörs dom nyttiga enkelomättade fetterna vid upphettning.

Anmäl
2014-06-01 20:57 #13 av: Gasoline

#12 några andra förslag? :-)

Anmäl
2014-06-02 18:09 #14 av: freck

strunta i att rosta. det blir minst lika gott. jag har själv gjort en liknande blandning utan vatten, olja och honung.

lägg till hackade sötmandel och valnötter så får du i dig ett ännu mer fullvärdig näringsinnehåll.

Anmäl
2014-06-02 18:29 #15 av: Gasoline

#14 den blandningen kör jag redan på. Men ibland vill man ha något som är mer knaprigt och sambon äter bara knaprig musli.
Jag tycker dessutom att det är bättre att göra egen rostad musli istället för att köpa, när man gör själv så styr man innehållet och kan dessutom undvika massor med onödiga tillsatser och överdrivet socker.

Lät som att du hade något bättre sätt att rosta musli på än i ugnen i ditt tidigare inlägg.

Anmäl
2014-06-02 18:32 #16 av: freck

Att inte rosta då man förstör dom enkelomättade fetterna vid uppvärmning.

Lic. Perosnlig Tränare
Dip. Friskvårdsmassör med idrottsprofil

Anmäl
2015-09-09 09:14 #17 av: RobinEH

Måste bara uppmärksamma att denna artikel på 2 år fått nästan 24'000 visningar! Tummen upp

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.