Intervjuer

Tjejen med träningsglädje

2010-10-18 09:27 #0 av: [Malin]

Hon är 29 år och bor i Halmstad. Hon cyklade nyligen 24 timmar till förmån för Rosa Bandet och hennes mål med träningen är att må bra. Vi har intervjuat Sara Rönne på träningsbloggen "Träningsglädje"!

Sara berättar att hon har tränat aktivt sedan högstadiet men hon avskydde skolgympan - men samma slinga som de sprang där sprang hon med envishet själv på kvällarna.
- Jag tror jag redan då förstod att träning gav mig glada endorfinkickar, även om prestationsångesten från skolgympan gjorde sitt bästa för att mota bort dem.

Har du något mål med din träning?
- Det absolut bästa som träningen ger mig är glädje. Mitt mål är att må bra - och därför tränar jag det jag tycker är roligt och kommer gärna på galna utmaningar. Att bemästra fysiska utmaningar ger mig en enorm självförtroendeboost, och den där dagliga "vanliga" träningen motar bort stress och frustration.

Sara anser att det bästa med träningen är att den gör henne glad och lugn.
- En löptur är en perfekt "nerstressare", dessutom frigör det kreativitet och jag kommer på många bra idéer eller svar på frågor när jag är ute och springer. Jag gillar spinning också - det ger mig en känsla av att vara oövervinnerlig.

Terräng-3.jpg

Du har en populär träningsblogg, Träningsglädje, där du inspirerar många människor. Varför tror du att så många besöker just din blogg?
- Min tanke med bloggen är att inspirera genom att visa att vi klarar av mer än vi tror. Jag är inte mer annorlunda än någon annan - men jag klarar till exempel att cykla i ett dygn och att springa eller gå i både 6, 12 och 24 timmar. Om jag kan göra sådant, så kan alla andra också. Det gäller bara att våga! Dessutom förespråkar jag alltid ärlighet och transparens, oavsett om jag skriver om känslor, humör eller produkter. Det tror jag är en viktig del för att få läsarnas förtroende.

När Sara väljer att berätta om fysiska prestationer eller tar upp frågor av mer filosofisk karaktär får hon ofta väldigt stark respons från sina läsare.
- De filosofiska inläggen är extra roliga att skriva just eftersom det blir en diskussion i kommentarsfältet med många läsare som delar med sig av sina egna erfarenheter och betraktelser - det blir mer av en tvåvägskommunikation.

Du kom precis hem från en träningsresa till Tunisien. Berätta om den!
- Ja, jag har yogat varenda dag under en veckas tid för de fantastiska instruktörerna Monika Björn och Johanna Andersson. Att jag åkte på en sådan resa var lite märkligt med tanke på att jag inte alls är förälskad i den träningsformen. Jag har tyckt att yoga varit lite långtråkigt och flummigt - men från resan fick jag många bekräftelser på att det är helt okej att göra yogan "till sin egen", det är liksom det som är poängen. Jag har haft alldeles för mycket respekt för yoga som träningsform förut för att göra den till "min". Jag vill använda yoga till att göra min kropp mer rörlig och för att förebygga framtida skador.

- Att kombinera härlig semester med kvalitetsträning är en superbra kombination och jag ser flera tecken på att träningsresor kommer att bli en stor nisch inom resandet. Bara den senaste veckan har jag fått nyheten om två nya resor med fokus på löpning!

Sara10.jpg

Den 2-3 oktober cyklade du i 24 timmar till förmån för Rosa Bandet. Hur förberedde du dig på detta? Vad var det jobbigast under dygnet? Var det något du blev förvånad över eller chockad? Berätta gärna mer om dagen.

- Jag förberedde mig mest mentalt faktiskt - framförallt inpräntade jag frågan "hur svårt kan det vara?" i mitt medvetande. Jag laddade med massor av positiva tankar och intalade mig själv att det finns mycket jobbigare saker - som att få bröstcancer till exempel. Då kändes mitt 24-timmarscyklande som en rätt enkel utmaning. Det jobbigaste var nog dippen runt 4 eller 5 på morgonen då jag var ordentligt sömnig. Så har jag aldrig känt under mina tidigare utmaningar som varat länge. Jag misstänker att det har med åldern att göra...
- Det som gjorde mig mest förvånad var att jag aldrig fick ont i rumpan. Jag cyklade på gelsadel och hade vadderade cykelbyxor och smorde hela tiden in rumpan med Idominsalva och det hjälpte riktigt bra. Däremot blev jag lite stel i handlederna och öm i händerna trots cykelhandskar på händerna och isoleringsplast på styret. Mina fötter trivdes inte heller så bra i hårda cykelskor trots att jag cyklade i skor som var något nummer för stora. Det är först nu, en dryg vecka efteråt, som jag återfått all känsel i tårna!
- Mitt mål var att komma upp i 24 000 kronor till Rosa Bandet-insamlingen, 1000 kronor för varje cyklad timme, och det nådde jag!

Såhär i efterhand minns Sara bara allt det roliga kring eventet, alla bra spinningklasser och den goda stämningen. Under dygnet lyckades de tillsammans samla ihop 160 000 kronor - bara genom att svettas lite!

Har du något tips att dela med dig av till andra träningsmänniskor?
- Ja, jag har ett riktigt tänkvärt citat som jag läst på en blogg som jag vill dela med mig av: "oavsett om du tror att du kan, eller inte kan, så har du rätt". Våra begränsningar sitter oftast inte i kroppen utan i huvudet. Att våga utmana begränsningarna ger en obeskrivbar kick och en rejäl skjuts för självkänslan!

Klicka här för att komma till Saras blogg!

 

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-10-19 12:54 #1 av: SgtErikson

Starkt av henne att cykla ett helt dygn!

Anmäl
2010-10-19 13:11 #2 av: [YlvaP]

Oj vilken pärs att cykla 24 timmar. Skulle somnat sittandes på sadeln. Flört

Bra artikel. Skrattande

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.