Etikettkost-och-diet
Läst 11763 ggr
Pauliine
2013-05-26, 11:29

Aminosyror - Vad är det?

Protein, protein och protein.. Det talas mycket om förhållandet mellan fett, protein och kolhydrater inom träningsvärlden. Då och då kommer "aminosyror" in i bilden, det många förstått är att aminosyror handlar om protein, men vad är det egentligen?

Proteinet är den grundläggande strukturen för alla livsformer. Människans fasta kroppsdelar består till 75% av protein. Som välkänt används proteinet till att reparera och bygga upp all vävnad i kroppen och det spelar en stor roll i nästan alla viktiga metaboliska, strukturella och fysiologiska processer i kroppen.

Hela 400g protein byggs upp och bryts ned av kroppen varje dag som en del av ett kontinuerligt flöde av aminosyror. Det är aminosyrorna som sköter kroppens nyckelfunktioner. De proteinbestående enzymerna är katalysatorer för kemiska reaktioner i kroppen och grundstrukturen till protein är just det… Aminosyror. För att proteinet ska bildas och fungera som det ska behöver kroppen alla de viktigaste aminosyrorna i rätt proportioner. Aminosyrorna används för att göra nytt protein eller ersätta de protein som omsätts. För att detta ska fungera felfritt måste vi få i oss alla de så kallade essentiella aminosyrorna genom kosten eller genom tillskott.

De essentiella aminosyrorna är 8 av de totala 22 aminosyrorna som finns och det speciella med dessa är att de inte kan produceras av kroppen själv, vi måste alltså hjälpa kroppen genom tillföra dessa utifrån.

Aminosyror är livsviktigt för ett friskt och aktivt liv

Detta utgör en stor del av hur vida vår kropp fungerar eller ej:

  • Mängden protein vi äter
  • Vad vi väljer för dagliga proteinkällor
  • Vår matsmältningsfunktion
  • Aminosyrainnehållet och dess proportioner i protein

Intag av protein leder alltså till nedbrytning till mindre enheter, dessa enheter kallas tripeptider, dipeptider och fria aminosyror. De tas upp och transporteras som viktiga beståndsdelar överallt i kroppen för att hjälpa till med t.ex. Bildning av muskelmassa och hår.

Problem med aminosyror:

Det handlar inte alltid om hur mycket vi äter av något som avgör näringstillståndet i kroppen. Många av oss har en nedsatt matsmältningsfunktion, detta bidrar till att till exempel proteinet inte bryts ned fullt ut till aminosyror och kroppen tar då inte upp all näring som tillförs. Är proteinet av hög kvalité och lättupptagligt för kroppen behöver vi inte alls lika stora mängder av det. Man kan alltså få överskott av proteiner i kroppen som inte brutits ner fullständigt. Detta kan bland annat belasta njuren och levern och leda till benskörhet (Vilket både överskott och brist av protein leder till).

Vet man med sig att man har ett dåligt matsmältningssystem kan det vara ett alternativ att tillföra aminosyror istället för protein, då det är lättare för kroppen att ta upp direkt.

Det är otroligt viktigt med rätt proportioner av aminosyror. Detta måste man tänka på då vissa aminosyror blockerar upptaget av andra. Till exempel nedsätter lysin upptaget av arginin. Därför är det ofta lämpligt med ett (seriöst) aminosyretillskott då man lätt får osammanhängande proportioner genom en ensidig kost. Detta gäller även vid intag av enskilda vitaminer, mineraler och spårämnen även om det inte är lika känsligt.

De essentiella aminosyrorna är: Fenylalanin, Tryptofan, Isoleucin, Metionin, Treonin, Leucin, Lysin och Valin. De finns i bland annat kött, fisk, ägg, mjölk och baljväxter.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

[westerlind]
2013-05-26, 13:24
#1

Bra artikel!

Har du tips på några bra aminosyror (på burk)? Har varit sugen ett tag att köpa och prova men inte hittat rätt i den djungeln, haha.

Pauliine
2013-05-26, 13:48
#2

#1 Tack 👍

Det är EAA kosttillskott man bör leta efter då de står för just de 8 essentiella aminosyrorna, jag själv tar Great earth peak aminos. Innehåller en bra födelning (Tror de är av 13 olika aminosyror, bland annat dessa 8) och är inte farligt dyr.. Föredrar man pulver finns det ett fullt komplex som WNT har, den heter EAA powder.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

KitoBonito
2013-06-07, 14:25
#3

Kombinerar du dessa tabletter med ett proteinpulver eller ser du bara till att få i dig proteinet genom maten?

Jag är ofta osäker på hur mycket man kan lita på att tabletter/pulver funkar, eller om man bara kastar pengar. Känner du någon skillnad med eller utan?

Pauliine
2013-06-07, 14:41
#4

#3 jag kombinerar tabletter med proteinpulver, men detta pga att jag går på periodisk fasta just nu och innan & efter "ätperioden" är intar jag rena aminosyror om jag tränar för att undvika kalorierna och de i proteinpulver. Annars kör jag nästan alltid proteinpulver med så mkt protein som möjligt och minimalt av allt annat. Jag har faktiskt svårt att svara på det.. Sen jag var 16 har jag använt proteinpulver så fort jag tränat.. Tar det också som mellanmål ibland. Så har aldrig riktigt tränat seriöst och gått utan proteinpulver, kanske borde prova? Fast… Tror ärligt att min kropp skulle reagera negativt på det. Allt beror på hur hårt du tränar och vad för resultat du vill ha.. För proteinpulver ger effekt på kroppen precis som mat, men får du i dig mängder av proteiner genom maten så behövs ju inte tillskott av det… Jag skulle säga att det går att få i sig optimalt via kosten, men för det måste man anstränga sig otroligt med maten och då är det lättare med ett tillskott anpassat för sig själv och ens träning.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

KitoBonito
2013-06-07, 14:54
#5

Jag äter kyckling/fisk 3-4 dagar i veckan och försöker få i mig proteinrika bönor eller grönsaker, kombinerat med att jag varje dag tar WNT Triple Protein tillsammans med frukost och före/efter träning. Jag har aldrig tagit något aminosyre-tillskott däremot, men då ska jag börja med det! Jag har otroligt mycket problem med att jag blir förkyld efter träning och jag vill självklart undvika det till varje pris.. Kanske kan aminosyrorna hjälpa att bygga upp immunförsvaret efter hårda träningspass. Eller så är det något annat jag saknar.. ;) suck, denna djungel! 

Tack för svar :)

Pauliine
2013-06-08, 11:06
#6

Det handlar mycket om när intaget av protein sker då det inte stannar i kroppen så länge. Wnt triple är toppen! Tror det innehåller ca 85% protein vilket är högt för att vara proteintillskott, så kör vidare på det. Aminosyratillskotten kan man ta om man till exempel vet med sig att matsmältningssystemet är lite sisådär (proteiner kan vara jobbiga för magen) eller om man vill undvika kcal och kolhydraterna i proteinpulvret (vilket dock triple protein har ganska få av), annars har triple protein ganska bra fördelning av aminosyror. Man kan se tydligt att vissa proteinpulver ofta innehåller det tredubbla av aminosyror än vanliga aminosyratabletter, detta just för att kroppen inte orkar bryta ner allt protein. 

Jag har också haft mycket problem med återkommande förkylningar, mina tips där är c vitamin och zink, det är framförallt effektivt för att motverka förkylning genom att stärka immunförsvaret. Sen ett eget tips som andra inte alltid håller med om är att träna när förkylningen är kvar… Man ska inte jogga ute som förkyld då man får in fler bakterier i kroppen genom andningen, men att styrketräna lite på gymmet i slutet av en förkylningsperiod kan snabba på läkningen. Det är "tyvärr" en riktig djungel.. Men man får prova sig fram och lära sig av sig själv och varandra :D

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

KitoBonito
2013-06-08, 14:10
#7

Jag har lite frågor angående din text, jag hoppas det är okej. :) Hur menar du att det handlar om när proteinintaget sker? När bör det ske och varför? Och vad menar du med att de har bra "fördelning av aminosyror"? Liksom, vad innebär det? 

Tack så hemskt mycket, jag ska skärpa mig med c-vitamin och zink! Jag har ett så dumt arbete dessutom det där drar en hel del i luften och det går inte riktigt att klä på sig för att undvika det om man inte vill gå med rånarluva på eller något.. ;) Slutar träningen sent på kvällen och det första man gör morgonen efter är att ställa sig i det, ja då får man väl vänta sig förkylning.. 

Tack igen! <3

Pauliine
2013-06-08, 15:04
#8

Proteinintag ska ske i samband med träning så att musklerna har en chans att börja bygga upp sig direkt efter det brutits ned som det gör under träning. Vissa anser att proteinintaget ska ske innan träningen, andra säger att intaget ska ske ca 40 min efter träning medan jag och en ytterliga grupp anser att proteinintaget ska ske i direkt anslutning efter träning och max 40 min efter, ju fortare ju bättre. Det är olika läror och det enda som de flesta lärorna är överens om är att det ska ske ett proteinintag i samband med träning. Innan man går och lägger sig kan också vara ett bra alternativ (Då kan det dock vara bättre med rena aminosyror så att magen slipper jobba under natten), eftersom att det är under natten som musklerna återhämtar sig som mest.

Som jag nämnde i artikeln så kan vissa aminosyror göra så att andra aminosyror blir mindre verksamma, därför är en seriös och noggrann fördelning av aminosyror viktig. De seriösa kosttillskotten har det oftast men det är svårt att fördela själv via kosten. Du kan tex ta en titt på triple proteinet, om det är rätt fördelat ska det tex. vara mycket av leucin och glutamin, mindre av tryptofan och glycin.

Ja, c vita och zink kan faktiskt göra underverk både för trötthet och dåligt immunförsvar (det hänger ihop), jaha uschdå.. Då är det extra viktigt för dig att hjälpa kroppen helt enkelt. :)

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

KitoBonito
2013-06-09, 17:13
#9

Tack så hemskt mycket för dina svar, det är till jättestor hjälp! :D

Pauliine
2013-06-09, 17:34
#10

Är glad att kunna hjälpa till :D vad bra, lycka till!:)

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

[westerlind]
2013-06-10, 15:08
#11

Jag beställde hem en burk med BCAA (det var högst upp på listan i aminosyror, haha). Ska prova ett par veckor och sedan får vi se om jag känner någon förändring i kroppen eller knoppen!

Pauliine
2013-06-10, 17:54
#12

#11 spännande! Ja berätta hur de går sen :D

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Upp till toppen