Övrigt

"Men inte kan väl jag..."

2013-03-17 11:27 #0 av: westerlind

Jag vågar nog nästan lova att alla någon gång har tänkt det som står i rubriken, "men inte kan väl jag..." om någonting. Oavsett om det handlar om en träningsaktivitet, något privat, en speciell maträtt eller ett klädesplagg. Men vet ni vad? Det är klart du kan!

Jag har tänkt "men inte kan väl jag..." om följande saker (observera att detta bara är ett urval),

  • Men inte kan väl jag springa? Jag med mina dåliga fötter och min dåliga kondition och så springer jag säkert lustigt och konstigt och nej - det går inte.
  • Men inte kan väl jag göra en pullup? Jag som är så liten och svag, nej - det går inte.
  • Men inte kan väl jag stå på händer? Jag kommer inte ens komma upp och gör jag det så kommer jag ramla och trilla och slå någon och nej - det går inte.
  • Men inte kan väl jag gå på yoga? Jag som är så stel och orörlig och jag kommer inte förstå och jag kommer göra fel och nej - det går inte.

Är det någon som känner igen sig? Det handlar, många gånger, inte om fysiska anledningar. Det sitter i huvudet, och jag kallar det för hjärnspöken. Förutfattade meningar om att vi inte kan, att det inte går, att det inte ens är värt att prova för det kommer inte gå. Punkt och slut. Men vet ni vad jag har lärt mig? Att det kanske inte går, att man kanske kommer ramla eller se ut som ett fån och att det inte gör det minsta lilla. Man kan alltid prova och se hur det går och prova igen och se om det går bättre. Ta det där lilla hjärnspöket och dina egna konstruerade förutfattade meningar och kasta dem i papperskorgen, för ingen vet vad du klarar av förrän du har försökt - inte ens du själv (och nu menar jag om man är helt fysiskt kapabel till att klara av någonting). Jag har fortfarande hjärnspöken som bankar och skriker, men jag gör mitt bästa för att tysta dem och säga "kan visst". Och det fungerar! Hittills så har jag klarat av att,

  • Springa. Det går inte snabbt och jag kommer inte långt men det går trots mina dåliga fötter och min (dåvarande) dåliga kondition och visst, jag kanske springer lustigt och konstigt men vad gör det?
  • Göra pullups. Visst tar jag hjälp av gummiband men upp kommer jag och ner kommer jag och jag känner mig stark som klarar av det.
  • Stå på händer. Det ser inte så graciöst ut på uppvägen men jag står där jag står utan att ramla och, peppar peppar, jag har inte slagit till någon än på nervägen.
  • Gå på yoga. Jag är stel som ett kylskåp och hälften av gångerna förstår jag inte vad ledaren menar med vad som i mina öron låter som ett grötigt hittepåspråk, men jag kan. Och jag gör det och tycker om det.

Inte graciös som en svan, men stolt som en tupp!

Det här blir en lång och kanske småluddig artikel men det jag vill säga är att du kan! Ingen, inte ens du själv, har rätt att säga att du inte kan förrän du har provat. Och inte ens då! Så nu tar vi de där förutfattade meningarna vi har om oss själva, må de vara att "men inte kan väl jag ha på mig väst" eller "men inte kan väl jag gå på spinning" och stryker över dem. Ta dina hjärnspöken, titta lite på dem och lägg sedan bort dem. Det är ingenting vi behöver. Vi klarar allt om vi bara vill och försöker.

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-03-17 13:08 #1 av: theoneissa

Mycket bra och inspirerande!!Glad Tack!

Anmäl
2013-03-17 15:07 #2 av: [Tassy]

Skitbra artikel! Tummen upp massa känn igen här!


Anmäl
2013-03-17 23:00 #3 av: ninor

Bra skrivet!

Inte kan väl jag vara med i något löparlopp.....Men joda, nyss anmält mig själv och 4 juni är det upp till bevis.  Skämtar

Anmäl
2013-03-18 00:23 #4 av: Majsbecka

Nästan allting som har med träning och göra sitter verkligen i huvudet, jag åtminstone förstod verkligen inte det förrän jag började träna regelbundet.

"Inte kan väl jag som har så dålig kondition springa nått"... nu åtta veckor senare springer jag 4 km på 26 min, nästa vecka satsar jag på den magiska 5 kilometern. För 2-3 månader sedan var detta en omöjlighet jag knappt kunde drömma om. Övervinn era hjärnspöken, det är så värt det, alla kan!

Anmäl
2013-03-18 09:09 #5 av: westerlind

#2 och #4 Så kul att höra! Visst måste vi övervinna våra hjärnspöken, de vet ju ingenting om vad vi kan eller inte kan.

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-03-21 11:00 #6 av: Hera

Det är en härlig känsla när man klarar av det man inte trodde man skulle klara :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl