Kost och diet

Protein - vad, varför och när?

2013-02-09 18:31 #0 av: westerlind

För oss som tränar är det mycket prat om protein. Vi behöver protein – det är kroppens byggstenar. Vi som tränar mer än genomsnittet behöver ibland lite mer.

När det gäller protein så börjar vi med det grundläggande – ät ordentligt med mat. Kyckling, ägg, bönor. Det finns protein i den mesta maten du äter. Ibland kan det av olika anledningar  vara svårt att få i sig all protein man behöver och då kan ett tillskott vara bra - utöver mat, inte istället för!

Många av oss som tränar får i oss mycket protein, kanske mer än vad vi egentligen behöver. Om man styrketränar hårt behöver man runt 1,5 -2 gram per kilo kroppsvikt per dag. Väger du sextio kilo behöver du alltså 90-120 gram protein per dag. Kör du bara löpning eller liknande behöver man något mindre. Per 100 gram kyckling får du i dig runt 20 gram protein, i en portion (ca 30 gram) proteindrink runt 25 gram protein.

Om du nu känner att proteinpulver är något för dig, kanske något du vill prova för att se om du kan få andra resultat av träningen så kommer här en liten ordlista över de vanligaste proteinpulverna på marknaden.

Vassle är det protein de allra flesta tar, och nog det de flesta känner igen. Kolla hur högt innehåll i procent det är i ditt protein - ju högre desto renare protein. Det här är ett protein som fungerar bra efter träning om du vet med dig att du inte kommer att äta direkt efter.

Kasein är ett långsamt protein, och det tar längre tid för kroppen att ta upp det än vassle. Det fungerar bra som kvällsmat eller mellanmål, då kroppen har gott om tid att tillgodogöra sig det.

Aminosyror är nedbrutet protein, som går rakt ut i kroppen utan att behöva brytas ned först. Det här ska tas i samband med träningen.

Utöver dessa finns det flera andra varianter av protein - äggprotein, sojaprotein, ärtprotein, risprotein, hampaprotein. Dessa fungerar bra att smyga ner i maten för att öka proteininnehållet.

Mellanmål: kaseinproteinpulver, jordgubbar och en kopp te - bra uppladdning inför träning ett par timmar senare!

Men så är den stora frågan - ska man använda sig av dessa tillskott? Behövs de? Jag säger som jag redan tidigare sagt: ät mat och få i dig näringen naturligt. Protein får vi i oss från maten om vi äter en ordentlig och balanserad kost. Proteinpulver är ett fantastiskt kosttillskott om man är på språng eller om man inte kan få i sig mat inom en snar framtid efter sin träning. Det ska aldrig ersätta mat - bara tillsättas utöver. 

Använder du proteinpulver? I så fall: vad, när och varför? Har du något favoritmärke, någon favoritsmak? 

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-02-09 19:26 #1 av: isafisa

Jag dricker Star Nutritions Whey-80 med cookies and cream smak. Måste ju säga att den smaken är god, men man blir less snabbt. Så ska köpa ett till pulver att varva med så jag inte blir alldeles urless på det :) Dricker det efter träning endast och för att jag är dålig på att äta överhuvudtaget och speciellt dålig på att få i mig nog med protein.

Anmäl
2013-02-09 20:24 #2 av: RobinEH

Varför skulle vassleproteinpulver vara ett sämre alternativ än "vanlig" mat?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-02-09 20:45 #3 av: westerlind

#2 Om kommentaren är syftat till mig så tror jag inte att jag skriver att det är ett sämre alternativ (eller har jag?) - utan att man ska se det som ett tillskott, inte ett substitut (även om man absolut rent hypotetiskt kan byta ut mat mot proteinpulver och knapra i sig lite multivitamintabletter och en Omega 3 och få i sig allt man behöver).

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-02-09 20:52 #4 av: RobinEH

#3 

Då omformulerar jag mig. Varför skall proteinpulver ses som ett tillskott och inte som mat?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-02-09 21:00 #5 av: westerlind

#4 Svår fråga... för mig känns det som sunt förnuft. Det betyder inte proteinpulver att det är ett sämre alternativ om man tänker "protein som protein", men jag tycker nog (och säkert fler med mig) att mat är alltid bättre då de även innehåller andra nyttigheter. Men om man tänker äta 200 gram protein per dygn, så blir det ju detsamma om man ser till att de kommer från mat eller om man väljer att inta ta det i pulverform. Så rent hypotetiskt skulle man kunna klara sig på bara proteindrinkar om man ser till att få i sig övriga näringsämnen som man ska (men det känns, för mig, bakvänt) och som att det kräver bra mycket mer kunskaper.


Det vore intressant att veta dina synpunkter!

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-02-09 21:12 #6 av: RobinEH

Personligen anser jag att vassleproteinpulver är den bästa proteinkällan. Det är ju fullvärdigt och har en hög biotillgänglighet. Vad gäller innehållet av micronutrienter så är detta något jag försökt leta reda på. Men detta verkar ingen ha koll på, förutom de som berikar sina produkter. Troligtvis beror detta på att företagen måste finansiera undersökningen av micronutrientinnehållet på egen hand, något som antagligen inte direkt gynnar dem. 

Rent generellt så förstår jag inte att folk anser bröd gjorda på mjöl vara mat medan proteinpulver anses vara ett tillskott. 

Det krävs inte mycket kunskaper för att hålla koll på sitt micronutrientintag. Matkalkyl.se erbjuder detta gratis.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-02-11 14:50 #7 av: keptak

Bra artikel! 

Jag använder proteinpulver efter träningen, då det tar en stund innan jag äter mat. Jag tar det även ibland som mellanmål.

Det jag har är Body Science Whey 100%, smakerna Blåbär, Päron Split och Choklad Mint. Den godaste är definitivt Päron Split.

Jag använder även aminosyror innan träning. Body Science BCAA-XX, med smak av Lemon Lime. 

Anmäl
2013-02-25 19:02 #8 av: Frogge33

Jag använder mig av Whey-80 Stevia med jordgubbssmak Skrattar Tycker att det är jättebra, det är inte alltid som jag har tillgång till mat på en gång efter att jag tränat. Jag äter det den stevia eftersom jag inte är ett fan av konstgjorda sötningsmedel så som Aspartam och Acesulfam K.

Anmäl
2013-04-22 15:57 #9 av: OneSound

Jag vill främst gå ner lite i vikt, men också bygga muskler. Kan man inte byta ut kvällmaten mot en proteinshake?

Anmäl
2013-04-22 23:15 #10 av: [TheMiko]

Whey 80 mintchoklad stoppar jag i mig efter varje träningspass. Ligger annars alldeles för lågt i mitt proteinintag.

Anmäl
2013-04-24 13:10 #11 av: westerlind

#9 Att gå ner i vikt OCH bygga muskler är knepigt och ingenting jag har koll på. Jag är inget stort fan av att "byta ut" mat, men prova och se hur det känns. Går du hungrig så ät mat istället (min egen personliga åsikt).

Medarbetare på traning.ifokus

Anmäl
2013-04-24 13:13 #12 av: OneSound

#11 Formulerade mig nog lite dåligt. Vill bli av med fett, och bli lite starkare istället.

Okej, grejen med att jag vill byta ut mot en bar eller proteinshake är att jag är lite tidsoptimist hehe. Går mycket snabbare att få i sig nåt av de än att laga något.
Men får se hur jag klarar mig på det!

Anmäl
2013-04-24 23:08 #13 av: [TheMiko]

#12 jag har under ett års tid gått ner sammanlagt 27 kilo fett, men samtidigt byggt 12 kilo muskler. Har koll med hjälp av en våg som mäter fettprocent samt muskelmassan i procent och en del annat men det är inte intressant i det här fallet.

Jag ligger på kaloriunderskott dagligen och borde egentligen tappa ca 0.5 kilo i veckan men hamnar oftast på bara 2-300 gram och det beror på träningen enligt "min" PT. Jag äter kolhydrater som vanligt då musklerna använder det som bränsle, och de dagar jag styrketränat eller kör crossfit dricker jag proteinshake efter träningen för att gynna muskeltillväxt plus att jag äter ca 400 kalorier extra de dagarna.

Det går neråt sakta men säkert.

Anmäl
2013-04-25 18:52 #14 av: OneSound

#13
Låter som ett bra upplägg. Så äter du kolhydrater varje dag eller de dagar du styrketränar?

Anmäl
2013-04-25 20:44 #15 av: [TheMiko]

# Jag äter kolhydrater alla dagar, är inget jag räknar bort så att säga.


Anmäl
2013-05-21 23:00 #16 av: [Majbot]

#13 Lyfter du tungt? :o

Anmäl
2013-05-21 23:10 #17 av: [TheMiko]

#16 Tungt är ju alltid relativt Skämtar

Jag skulle vilja påstå att jag lyfter tungt då jag på mina pass inte skulle klara ett ynka gram till, känner jag att det går lägger jag på tyngre. Har ökat alla vikter, mycket, under den här tiden och ökar fortfarande efterhand som jag blir starkare. Kör idag två styrke pass i veckan, helkropps och har två olika program. Kör ett crossfit pass i veckan samt löptränar, nybörjare, tre gånger i veckan.

Anmäl
2013-05-22 08:33 #18 av: [Majbot]

#17 Funderade över det. De vågarna är ofta opålitliga eftersom de mäter från fot till fot, alltså inte hela kroppen. Tyckte 12 kg muskler lät j*kligt mycket :o En tjej som tränar och äter slaviskt kan max i regel lägga på sig strax under 10 kg / året. Gjorde en kaliper mätning och samtidigt på en sådan våg hos min pt, skillnaden var 10%... If you get what I mean :p

Med tanke på ditt träningsupplägg så låter det ännu underliggare :o 2 lyftarpass i veckan är för lite för att kunna lägga på sig så mycket på ett år! :o

Anmäl
2013-05-22 15:17 #19 av: [TheMiko]

#18 Min våg mäter inte från fot till fot! Den har även ett handtag och är precis samma som många PT:s använder. Har även kollat med en av våra PT:s på gymmet och hans svindyra våg visar exakt samma procenttal som min gör.

Anmäl
2013-05-22 17:43 #20 av: [Majbot]

Du gör inte en BIA mätning där då? De vågarna brukar inte vara så pålitliga eftersom de går efter motståndet, vatten = mindre motstånd. Så vätskenivåerna förstör rätt mycket när de kommer till sådant. BIA är dock mer pålitligt om tränaren gör helt rätt, inte till 100% men till 95%. Där kommer förklaringen till att jag hade 10% mindre kroppsfett med en kaliper mätning.

Men iaf, 12 kg muskler på ett år utan att gå på steroider är inte möjligt, varken för en tjej eller knappt för en kille(de har ju dock fan så mycket mer testosteron). När man börjar lyfta så kommer styrkan på posten men sedan går det inte alls lika fort. Muskelökningen går också otroligt långsamt. :o 12 kg muskler är riktigt mycket.

Anmäl
2013-05-22 17:49 #21 av: [TheMiko]

Den jag har är en Impedansvåg modell dyr. Och jag bryr mig inte speciellt vad andra tror jag går på de siffror jag själv får fram och min PT får fram på sin våg. Jag har trots allt vägt mig på samma våg hemma och hos min PT hela tiden och procenttalen fettmassa, vätska kontra muskelmassa ger en ökning på nästan 12 kilo.

Anmäl
2013-05-22 18:06 #22 av: [Majbot]

Jojo det förstår jag. Jag kan bara berätta från erfarenhet jag har själv och vad andra jag känner har berättat för mig. Har själv gjort BIA mätningar och jag gjorde enligt den en ökning på 3.4 kg muskelmassa på ca 3 månader. Det har jag tagit med en rejäl nypa salt eftersom tjejer kan inte bygga så mycket på så kort tid utan steroider och med en stort kaloriöverskott. Att jag själv har upplevt det det senaste året (Har mer än dubblat min styrka i de lyft jag gör) med lyft och kost men också fått råd av vänner som är tyngdlyftare + en bodybuildare som hälsade på gymgrossiten i Kristianstad när det öppnade... Försöker bara förklara hur svårt det egentligen är att lägga på sig muskelmassa, speciellt som tjej, och varför de vågarna inte är så pålitliga. Även om vågen är dyr så behöver den inte visa rätt.

Kaliper är därför mer trovärdigt eftersom den inte påverkas på samma sätt om du lagt på dig vattenvikt osv..

Denna artikel förklarar det rätt bra: http://muscleevo.net/body-fat-scales/

Anmäl
2013-05-23 10:55 #23 av: Mooniq

jag har en fråga angående biffprotein. 

Jag har svårt för mat när det är varm på sommaren och då är smoothis eller shakes något för mig. Då blir det oftast halvfrusna bär, vatten eller mandelmjölk och nu lurar jag även på att skopa i 30 gram protein/dag bara för ATT få i mig tillräckligt med protein. Äter även kalla pannbiffar/köttbullar för det tycker jag är gott när solen värmer.

Biffprotein verkar ha kommit ut på marknaden nyligen då jag inte hittar så mycket info om detta. Man kan läsa om soja eller vassleprotein lite överallt men inte biffprotein. Det lilla jag läst så har det varit på sajter som även säljer Carnivore. Då kan ju infon vara vinklad.

Jag har nu beställt Carnivore o ska testa under sommaren. Jag tränar inte mer än att jag går mina promenader - utan jag är ute efter att åtminstone kunna ge kroppen tillräckligt med proteiner varma dagar. Jag har problem med mejerivaror - jag går upp i vikt av dem - även protein - jag har testat. Soja -är jag inte så förtjust i eftersom det är världens mest genmodifierade gröda..


Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-05-23 15:18 #24 av: [Majbot]

Undrar om det verkligen är proteinet du går upp på. För ett överskott av kalorier = gå upp i vikt och tvärt om. Protein är väl egentligen det sista man ska minska i sin diet. Har du testat att äta typ kött och sallad till lunch/kvällsmat och något kolhydratsnålt på morgonen och ändå gått upp i vikt?

Anmäl
2013-05-23 15:39 #25 av: Mooniq


#24 jag kör lchf sen 5 år tillbaka.. och jag har vid flera tillfällen kollat just att ta bort mejerier och då går jag ner lite i vikt sen stannar det. jag har 15 kg att önska bort..

jag har även kört lchf och kalorisnålt där jag pendlat mellan 1200 - 1700 kalorier . samma där. plussar jag in mejeri så går jag upp ,tar jag bort så går jag ner..

Nu harjag även börjat med kallpressat kokosfett och nu har jag en liten viktminskning de sista veckorna..

Men nu kommer sommaren och jag har svårt för varm mat.. kalla ägg är stapelvara så shakes kommer att vara ett välkommet avbrott smakmässigt.. men jag vill ligga på normalnivå protein. eftersom jag inte tränar hårt. om du är intresserad så har jag två långa trådar - sök på sajten äntligen viktras

Sol

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-05-23 15:51 #26 av: [Majbot]

under 1700 kcal/dag är ju nästan svält :o Du har inte testat att äta runt 1700-1800 och tränat/powerwalkat ihop med det? Man kan gå ner en del på att minska mängden kalorier man äter, till slut måste man använda fler än man äter för att matten ska gå ihop, annars är risken stor att kroppen går i svält så händer det knappt något på vågen :L Variation is key to weightloss, så att säga haha. kaloriunderskott också of course men du förstår nog vad jag försöker säga.

Menar bara att du ska nog inte gå lägre än normalnivå när det kommer till protein, och det är väl lite över 1 gram / kg kroppsvikt? (??) . Kanske öka den lite och minska fett och kolhydrater om du bestämmer dig för att börja träna? :) 


Söker upp dem nu! :D

Anmäl
2013-05-23 15:55 #27 av: [Majbot]

Men iaf, protein som protein, testa du biffproteinet, det funkar säkert bra. Själv försöker jag bara hitta ett som inte smakar skit, men iom min träning så håller jag mig till vassle. :) 

Biffprotein innehåller inte mycket mer protein än vassle vad jag vet så som sagt, jag tror att om du tycker det är gott och lätt att skölja ner så kör på det :)

Anmäl
2013-05-23 17:05 #28 av: Mooniq


svält är 800 kalorier/dag. kvinna med lugn vardag ska äta ca 2000 kalorier / dag . för att vara viktstabil normalvikt x 24 = minsta antalet kolhydrater / dag. Tex 65 kg normalvikt x 24 = 1560 kalorier/dag för att inte tappa vikt - om man är en person som har en lugn vardag och inte styrketränar mycket.

Under en period förra året så pendlade jag mellan 1100 - 1800 kalorier/ dag och tappade 14 kg. Då powerwalk'ade jag 5-6 dagar i veckan ca 70 min/dag. Sen blev det stopp och nu har jag en liten minskning igen.. men har 15 kg kvar . jag kommer att fortsätta och även utöka mina promenader - kör även med stavar för att öka förbränningen.

Det problemet som jag har är att jag tappar matlust och törst när det är varmt ute.. och när jag tidigare provade vassleprotein och fick viktuppgång så letade jag vidare och har nu hittat köttprotein. Jag undrar ju om någon mer har använt det och vad de tycker. Men jag får testa mig fram för jag vill inte att kroppen ska få för lite protein under varma dagar.. halvfrusna bär och kallpressat kokosfett och mandelmjölk ger en del kolhydrater och fett och sen får jag även plussa in några ägg och några köttbullar..

Jag har sneglat lite på att börja träna igen . Gjorde det för jättemånga år sen.. får se vad kroppen säger...=)

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-05-26 01:11 #29 av: Pauliine

Jag använder proteinpulver, alltid efter ett hårt träningspass för att minimera muskelnedbrytningen så långt som möjligt. Jag tar vassleprotein.. Wellme proteinpulver (25g/pot), har tre smaker hemma.. Choklad, vanilj och kokos/päron. Jag föredrar choklad med mjölk om det är på morgonen, vanilj är godast och passar med både mjölk och vatten medan kokos/päron smakar hawaii typ, brukar ta det om jag tränar på eftermiddagen och blandar med vatten på gymmet.

Fördelarna med Wellme är

laktosfritt - laktos kan orsaka överkänslighetssyndrom eller allergiska symtom.

har grönt havre extrakt som har kolesterolsänkande fibrer; Antioxidanterna finns bevarade, och druvkärneextrakt.

prebiotiskt ffruktfiber - majssirap och fruktos som de flesta proteinpulver innehåller har högt GI och är mer ohälsosamt än frukfibrer från fruktjuicekoncentrat.

sockerfritt/aspartam fritt - Slipper massa onödiga kolhydrater och giftet aspartam. Har stevia istället, tror att de flesta här vet vad det är :)

mjölken är från svenska kor och den är tillverkad i Sverige.

Det finns många många bra proteinpulver, men mitt hjärta har fallit för wellme...

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Anmäl
2013-05-27 23:17 #30 av: RobinEH

#29

"Slipper massa onödiga kolhydrater och giftet aspartam."

Tyvärr slipper du inte giftet aminosyror och alla andra gift som finns i proteinpulver. Trots att det är i pulverform så finns det bland annat en viss mängd divätemonoxid kvar i produkten. 

Ett tips är att undvika att stoppa i dig toxinska halter av livsmedel.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-05-28 11:35 #31 av: Pauliine

#30 vänta... Läste jag fel eller sa du "giftet aminosyror"?

Absolut finns det säkert annat "skoj" i proteinpulver precis som det finns i ALL mat som vi inte odlat själva (nej förresten, de får nog också gift av föroreningar), men ska man välja pulver kan man, precis som med mat, försöka välja det mest ekologiska och giftfria som finns på marknaden.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Anmäl
2013-05-28 13:37 #32 av: [Majbot]

#30 Det kommer alltid finnas nått skit i all mat, men gift hade jag nog inte kallat det. Fördelarna överväger nackdelarna med hästlängder :o

Anmäl
2013-05-28 16:36 #33 av: RobinEH

#31

Ja, giftet "aminosyror". 
Aspartam består av aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra.

Att aspartam skulle vara ett gift stämmer då toxinska mängder intas, precis som med allt annat här i världen och däribland vatten. 

Så om du vill undvika att äta gift dig så bör du äta mindre mängder än vad som är toxiskt.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-05-28 16:50 #34 av: [Majbot]

#33 Endast hälla i sig så mycket aminosyror så att man inte uppnår toxiska nivåer. Problem solved?

Anmäl
2013-05-28 17:02 #35 av: RobinEH

#34

Ja, vad jag ville poängtera för Pauliine var att aspartam likt allt annat är toxiskt om toxiska nivåer uppnås. Aspartam är inte av sig självt ett "gift" oberoende mängd. 

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-05-28 20:52 #36 av: Pauliine

#33 de är absolut inte aminosyrorna som är giftiga i sig nej (som du säger; i rätta doser) men till skillnad från stevia så har aspartan metanol i sig också pga den kemiska framställningen. Aspartam fungerar i små mängder men finns i så otroligt mkt mat idag vilket gör att vi lätt får för mkt av det.

Finns väldigt månad omdebatterade diskussioner om aspartam och jag rekommenderar stevia framför det. Jag är naturfreak också och föredrar naturligt sötningsmedel framför kemiskt framställt.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Anmäl
2013-05-28 21:37 #37 av: RobinEH

#36

Är du rädd för den lilla mängden metanol i aspartam så måste du vara livrädd för frukt och fruktjuice. 

Aspartam fungerar i små mängder och räcker i små mängder. Väljer man att överstiga ADI så är det ett personligt val och inget som skall generaliseras. 

Att det finns debatt om aspartam stämmer, men likaså finns det debatt om stevia. Skillnaden är att aspartam har betydligt fler studier i bagaget än stevia.

Sedan vet jag inte vad du anser naturligt. Att extrahera steviaglykosider från steviaplantor och därefter använda som sötning kan ju enligt vissa definieras som "naturligt". Men jag vill poängtera att även flugsvamp är "naturligt". 

Jag tycker även att du i fortsättningen kan skilja på stevia och steviaglykosider då stevia är olagligt att sälja som/i livsmedel.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-05-28 21:58 #38 av: Pauliine

#37 nej, jag är verkligen inte rädd, det har jag aldrig sagt :)

Skillnaden är även att aspartam anses av väldigt många fler ha en skadlig påverkan på kroppen, vilket inte stevia har påvisats.

Ja , flugsvamp är naturligt, det har du alldeles rätt i. Tyvärr ändrar inte det mina värderingar och åsikter angående att jag föredrar så naturliga preparat som möjligt.

Steviaglykosider säljs med namnet "stevia" överallt. Just för att dessa glykosider är utvunna ur steviaplantan. Så om jag ska försöka skilja på det kommer nog de flesta bli väldigt förvirrade. Livsmedelsverket får säga vad de vill om det men här vinner alla företag och människor som ALLTUD använder "stevia" som uttryck för dessa glykosider. Livsmedelsverket har inte heller några invändningar mot vanligt socker så ärligt struntar jag fullkomligt i deras bestämmelser och orimliga faktum.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Anmäl
2013-05-28 22:13 #39 av: RobinEH

#38

Okej, du är inte rädd för det. Varför uttrycker du dig om att aspartam är ett gift?

Att aspartam "anses" något av en del har ingen betydelse. Stevia anses också ha negativ påverkan på kroppen av en del.

Att du inte bryr dig om livsmedelsverkets bestämmelser är ju tråkigt då dessa skall följas gällande livsmedel. Stevia är förbjudet enligt EU och därmed skall stevia inte säljas som/i livsmedel. Steviaglykosider är lagligt inom EU och får säljas som/i livsmedel. 

Livsmedelsverket har tvingat ett flertal företag att ändra namnet på sina produkter bl.a. Ica Stevia Strö (Ica Sötströ) och Vitamin Well Stevia *** (Vitamin Well *** med smak av Stevia). 

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.