2010-09-07 13:16 #0 av: [Malin]

K-G Nyström är 72 år och bor i den lilla byn Sjuntorp. Förra året deltog han i 16 olika ultralopp där det kortaste var 24h långt.

- Jag håller min kropp i form tack vare mycket trädgårdsarbete och tillverkande av stigar. Jag har även ett hus i Schweiz som behöver omvårdnad, berättar K-G.

K-G har 18 benfrakturer och högerknät fungerar tack vare titan sedan 2001. 1970 förbjöds han att springa och 1982 lugnade han ner sig lite men då blev problemen med knäna större. Beskedet han fick av läkaren var; amputera båda benen, steloperera eller rullstol.
- Jag valde rullstol, men efter 5 månader mådde jag fruktansvärt dåligt. Med stöd av vänner så chansade jag. Första marathonloppet i rullstol, en månad senare utan. Då trodde jag att det var retur till stolen. Hann med ett till. 1983 så mådde jag mindre dåligt så då blev det 8 st. Därefter så bara det fortsatte. Nu har jag runt 800 marathonlopp + ultra. Plus att jag mår bättre nu än 1982.

HBGZMBBR.jpg

Foto: Privat bild föreställandes K-G tillsammans med Prins Albert av Monaco

Hur fick du vilja, styrka och intresse för löpning?
- Som busfrö så gjorde jag väl snarare så dåligt jag kunde än så bra. När jag var 14 sa gymnastikläraren att jag var en av 3 i klassen med medfödd löptalang och klasskamraterna skrattade. De andra 2 var duktiga men 2 veckor senare hade vi skolmästerskap på 1.200 meter. Jag vann och från den dagen älskade jag idrott. All idrott. Jag kom sist i höga hopp, men fick mest applåder. 1959 sprang jag utan specifik träning 400 meter på 49.0, så jag blev preliminärt uttagen till 4x400 OS i Rom 1960. I augusti lyckades jag bryta av samtliga 3 ben som höll upp vänsterfoten - i ett trestegshopp. Inget OS - slut som löpare. Gifte mig 1965 och blev tråkig. En dag sa jag till hustrun att nu börjar jag kuta på nytt - 1966.

Får du blickar på dig och skeptiska kommentarer på grund av din ålder? Hur tacklar du det i så fall?
- Här finns väl allt. De flesta blir imponerade av mina strapatser då jag bland annat är den ende i världen som samma år fullföljt 2x6D +1x7D + 1X8D. 8D går i Monaco och förra året kom jag 534 km på de 8 dygnen. Blev god vän med prins Albert. Sedan finns ju de som tycker jag är en patetisk gammal gubbe. Jag asgarvar mest när vissa personer tycker att jag borde gå och gömma mig. I Sportspegeln fick jag 2008 frågan :" Ja, men K-G vad säger du om de anser att du är galen." - Tack för komplimangen

Vad gillar du bäst med löpningen och finns det några nackdelar?
- Den psykiska kicken. Jag klarar ju av saker som de allra flesta anser vara omöjligt. Inga nackdelar. Har lärt mig att med åren är mer och mer bara bra - fortare och fortare enbart farligt. Har aldrig skadat mig i ett långlopp. Plus att jag kan äta, dricka precis vad jag vill.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man håller på med löpning?
- Har varit en hel del i USA och där fokuserar de. När jag sa att jag inte fokuserade tittade de konstigt på mig ( samma i Sverige numera ) så jag kom på att säga att jag fokuserar stenhårt på en sak. Bra. Vad då? Att vara ofokuserad. Stretchar ej, vägrar gym, vägrar all form av maskiner, nyttjar ej energipulver, proteinpulver, vitaminer, läser gärna vetenskapliga teorier men litar mer på min egen kropp. Jag är nog väldigt udda, men jag trivs.