Tips och inspiration

Tänk SMART

2010-10-19 04:28 #0 av: LaSadie

Sätt SMARTa mål för att nå dit du vill!

Inom folkhälsa är det en fördel att innan man startar ett projekt eller liknande att tänka SMART och likadant kan man göra inom mental träning och för att sätta mål för sig själv.

Ska nu gå genom steg för steg vad de olika bokstäverna betyder

S - Specifika

När man ska sätta ett mål så ska man göra dem främst specifika. Detta för att lättare nå sina mål, som jag och min far som gav varandra ett mål att sträva efter: Klara Göteborgsvarvet och efter att ha klarat varvet första gången: Klara Göteborgsvarvet under 2 timmar.

M - Mätbara

Inom folkhälsa är mätbara resultat det främsta tecknet på att en intervention har lyckats, tillexempel att rökningen har minskat i en kommun via kampanjer. Inom träning kan man applicera detta med att säga: Jag ska klara milen.

A - Aktiva

Att vara aktiv i sin planering att nå sina mål, detta för att inte stanna i ett steg och inte komma vidare.

R - Realistiskt

Det är så viktigt att vara realistisk i sina mål för att kunna nå framgång och även kunna hålla motivationen uppe! Men även om målen ska vara realistiska så ska man även vara en optimist!

T - Tidsbestämt

Om man går tillbaka till M - Mätbara så kan man utöka steget med att: Jag ska klara milen inom en timme efter 10 veckors träning. Detta för att ge sig själv något att sträva efter

Detta kan vara en bit på vägen och även något att tänka tillbaka på om motivationen tryter

Anmäl
2010-10-19 12:13 #1 av: SgtErikson

Inte hört talas om tidigare men verkar ju väldigt bra!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.