2010-10-20 17:28 #0 av: [Malin]

Bakom bloggen "Kraft och enerig!" står 21-åriga Annelie Bottne, ursprungligen från Boden men numera boende i Jönköping. Läs intervjun med Annelie här!

Annelie är en tjej med många bollar i luften! När hon inte tränar, pluggar hon, jobbar extra som receptionist samt är gruppträningsinstruktör och receptionist på Nordic Club i Jönköping. Hon har genomgått många instruktörsutbildningar och detta är bara ett urval: Grundutbildning BodyPump, AfroPowerDance®, Seniorträningsutbildning och Core-träning.

 

Hur kom du in på träningsbanan?
- Jag spelade handboll på låg- och mellanstadiet. Under min högstadietid började jag på Högstadieaerobic och Teenspinning på Step In i Boden, två pass varje vecka som var anpassade för ungdomar.

När började du funderar på att instruera själv?
- Jag lärde känna spinninginstruktören som ledde Teenspinning och han tipsade mig något år senare om att jag borde utbilda mig till spinninginstruktör. Jag tog kontakt med Step In i Boden och sa att jag ville bli instruktör - men de hade inga planer på att utbilda någon just då. Jag bestämde mig för att gå utbildningen ändå, så jag åkte som 16-åring ensam till Köpenhamn en helg och gick utbildningen. När jag kom hem dröjde det inte länge förrän jag fick börja vikariera för andra instruktörer och snart hade jag ett eget pass. Sedan har det rullat med utbildningar och min nästa utmaning blir Piloxing-utbildning den 30 oktober i Stockholm.

IMG_2851.JPG

Vad instruerar du i? Vad är roligast?
- Jag instruerar just nu Bodypump, Bodystep, AfroPowerDance, Spinning och Core på boll. Allt är roligt, det är svårt att välja ut någon favorit eftersom jag aldrig skulle lägga tid och energi på något jag tycker är tråkigt. Måste jag välja så är det nog afron som toppar listan faktiskt för tillfället. Jag har ett gäng med grymt duktiga och engagerade deltagare som sätter guldkant på passet varje vecka. Men vad jag tycker är roligast skiftar ständigt - i somras var det Bodystep och i våras Bodypump. Så egentligen älskar jag alltihopa!

Vad är det bästa med att vara instruktör?
- Att få ge och ta, engagera och motivera andra! Känna att människor hittar träningsglädjen, att peppa så att de orkar de sista tio. Samtidigt som jag ger otroligt mycket av mig själv får jag mycket tillbaka. Jag har lärt känna många människor som jag aldrig skulle ha träffat om det inte var för mitt yrke och det är ovärderligt.

Vad gör du för att peppa dina deltagare lite extra?
- Jag är med dom hela vägen - varför ska de göra tio till om inte jag gör det själv? Jag är väldigt aktiv som instruktör och går inte runt speciellt mycket och skriker, istället peppar jag samtidigt som jag själv kör. Jag tror det motiverar deltagarna att orka lite till - att de ser att även jag kämpar och blir trött. Sen så försöker jag jobba med rösten, använda olika lägen för att markera vad som händer i passet. På afron försöker jag vara tyst rätt mycket och låter musiken ta över (även om jag egentligen är rätt pratglad...) och låta deltagarna känna sig peppade av trummorna och känslan i den egna kroppen. Efter passet pratar jag gärna med deltagarna och peppar dom att komma tillbaka - det är inte bara under själva passet de behöver stöttning, utan även före och efter.

IMG_3475 - Kopia.JPG

Hur tränar du för att utvecklas så mycket som möjligt?
- Jag instruerar mellan 5-6 egna klasser per vecka och sedan hoppar jag in och vickar för kollegor, så egentligen landar jag oftast på runt 7-8 klasser per vecka eller mer. Jag försöker dock hinna med egen träning - även om det är svårt, kroppen ska ju hålla också! - och då kan det bli lite crosstrainer, andra pass eller styrketräning beroende på vilka klasser jag kör den veckan. Jag är inte så jättebra på att träna själv, måste jag erkänna. Nu är jag dock inne i en chinsperiod där jag tycker det är världens roligaste grej att göra chins, så det försöker jag få till! Jag rehabtränar även mina svaga punkter för att orka med övrig träning. När jag just gått en utbildning, till exempel efter Bodystep utbildningen, tränade jag mycket Bodystep för att nöta in teknik och för att utveckla mig inom det området.

Vilket är ditt bästa/sämsta träningsminne?
- Bästa träningsminnet är svårt, det finns så många men ett av mina bästa minnen som instruktör var när jag och min kollega på Step In i Boden Ehlin körde Bodypump, det var mitt sista pass innan jag skulle flytta från Boden till Jönköping. Passet var fyllt till bredden med mina gamla härliga kunder, energin bara sprutade ur öronen och jag trodde allvarligt talat att taket skulle lyfta och flyga bort. Helt underbart!
- Sämsta träningsminnet finns det inte lika gott om, som tur är! Jag kan inte komma på något specifikt utan det blir mer ur kategorin "När jag har överskattat min förmåga" - på träningskonvent som Nike Convention och liknande finns det alltid massor av danspass som verkar helt grymma, så dom går jag alltid på. Sen kommer jag oftast på att jag inte alls borde ha varit där - då jag inte har SÅ bra koordination och koregrafin alltid är alldeles för svår för mig. Jag blir irriterad över att jag inte sätter stegen och känner mig helt malplacerad. Nu börjar jag dock lära mig av mina misstag!

IMG_3390.JPG

Vad har du för tips till andra träningsmänniskor?
- Det finns många tips... Ett är att utmana sig själv på något sätt, den har vi hört förr men den funkar fortfarande - bryt mönster och träna inte samma sak år ut och år in. Åk på inspirerande konvent om du gillar sånt, anmäl dig till ett lopp eller åk på en träningsresa för att boosta motivationen!

Vad har du för mål med din träning?
- En del säger att man måste ha mätbara mål, exempelvis "jag vill springa milen på 50 minuter" eller "jag vill klara 100 situps" men jag tror inte fullt ut på endast mätbara mål. Jag tror på omätbara mål också - som mitt mål är just nu - att hålla mig i form och må bra (sen definierar vi alla "må bra" olika, det är väl därför det är svårare med omätbara mål i allmänhet), känna träningsglädje och känna mig stark. Sen har jag även delmål med min rehabträning - att förhoppningsvis bli av med mina svagheter.

Läs Annelies blogg här!