Intervjuer

PT:n och hälsoredaktören Olga Rönnberg

2010-10-12 16:21 #0 av: [Malin]

Olga Rönnberg är 37 år, fembarnsmamma och bor i Stockholm. Hon arbetar som personlig tränare med inriktning på gravida och mammor och är samtidigt bloggare och hälsoredaktör på tidningen Mama. Foto: Klara Leo

Olga började träna för första gången i sitt liv efter hennes tredje barn för 9 år sedan. Hon berättar själv att hon var totalt ur form och dessutom trött då ett av hennes barn har ett funktionshinder så hon behövde all energi hon kunde få.
- Jag upptäckte programmet "Body for life" och sedan dess har jag aldrig slutat med att träna, berättar Olga.

Hur kommer det sig att du utbildade dig till personlig tränare och vad har mer för utbildningar?
- Mina egna resultat inspirerade mig till att utbilda mig som PT. Gräv där du står - så sant!
- Efter PT-utbildningen har jag vidareutbildat mig inom Pilates (inkl. Pilates för gravida och nyblivna mammor), vattengympa (inkl. vattengympa för gravida), core, träning för gravida, Boot camp, funktionell träning - you name it! Nu i december ska jag utbilda mig inom TRX. Det tar aldrig slut.

Kan du berätta lite mer om ditt jobb som träningsredaktör på Mama?
- Jag gjorde mitt allra första träningsjobb för en tidning för just Mama. Det var nog för 5 år sedan. Vid ett senare tillfälle diskuterade vi lite löst om att det skulle finnas en speciell träningssida i tidningen. En dag blev jag kontaktad av chefredaktören om att "Nu kör vi!" och det passade ju bra då. Jag var i slutet av min tvillinggraviditet och skulle börja inspirera andra att komma i form efter sina graviditeter och även andra mammor som kanske ville ändra på sin livsstil.

I varje nummer sätter Olga ihop olika träningsprogram, tipsar om effektiva övningar, om nya träningsprylar och små, snabba, nyttiga recept.

22.jpg

Foto: Klara Leo

Mama Boot Camp är ett koncept som bygger på träning med mammor utomhus, som du grundade. Vart fick du idén ifrån? Berätta gärna mer om själva konceptet.
- Den idén fick jag genom mina egna Mama & Baby klasser. Det var tomt på gymmet så fort det var sol, vi är ju beroende av den här i Sverige. Så - varför inte föra över metoden utomhus? Vi har sådan tur som är mammalediga så länge! Första klassen kom igång för 4 år sedan och idag utbildar jag andra. Idag finns vi i 5 städer och snart ska jag börja med utbildningarna igen, efter en kort paus under ett år pga min graviditet och mammaledighet.

Du har medverkat i många olika tidningar samt programmet "Du är vad du äter". Varför har just du kommit så långt och vad är positivt/negativt med publiciteten?
- Jag vill så gärna hjälpa andra eller man kanske kan säga att jag vill överbevisa andra som inte tror på att det går att göra något åt formen efter en, två eller flera graviditeter.
- Det positiva är ju att man får så mycket positivt respons, att folk lyckas och det kan jag leva på länge, det ger mig kickar. Det negativa är att man blir kritiserad för det man gör. Det kommer alltid någon Nisse och påpekar fel utan att själv bidra med något nyttigt.

Vad tycker du är viktigt att tänka på om man vill bli personlig tränare eller gruppträningsinstruktör?
- Man måste verkligen brinna för yrket och aldrig tröttna på att lära sig nytt, branschen utvecklas oerhört fort just nu och det gäller att hänga med.

Du har en välbesökt träningsblogg på Mama. Hur inspirerar du dina läsare?
- Jag började blogga i slutet av min tvillinggraviditet och det var ett oerhört bra tillfälle att börja sprida mina egna tankar om träning . För min del var det "upp till bevis!". Jag har ju tränat andra i min situation så det var min tur att visa att min egen metod fungerar i verkligheten, även på mig.
- Sen är jag inte mer annorlunda än någon annan- jag sover för lite pga små barn, jag måste prioritera, planera och kanske planera om många gånger, jag är inte alltid motiverad till hundra att gå iväg och träna och jag tror att allt detta gör att många känner igen sig. Jag försöker visa att trots 5 barn så kan man faktiskt komma i sitt livs bästa form, t ex min bålstyrka har aldrig varit så bra som den är nu.

Klicka här för att komma till Olgas blogg!

 

 

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-10-19 12:55 #1 av: SgtErikson

Intressant intervju!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.