2010-11-02 11:13 #0 av: [Malin]

Marie Kjellnäs, 36 år, är chefredaktör på Fitness Magazine. Läs vår intervju med henne här!

Namn: Marie Kjellnäs
Bor: I Åkersberga
Ålder: 36
Gör: Chefredaktör på Fitness Magazine
Utbildning: I grunden gymnasielärare i svenska, historia och litteraturvetenskap. Läste sedan vidare till journalist, Uppsala universitets påbyggnadsutbildning för akademiker.

Marieochboll daniel ohlsson.jpg


Hej Marie! Du är chefredaktör för tidningen Fitness Magazine. Hur fick du det jobbet?
- Jag jobbade som redaktör på tidningen, när dåvarande chefredaktören Minna Tunberger bestämde sig för att sluta 2006. Först var jag inte alls intresserad av tjänsten, jag ville skriva och inte chefa, men sen insåg jag att jag skulle ha svårt att accaptera att någon annan hoppade in och tog över. Så jag tackade ja!


Vad har du gjort tidigare i din karriär och hur började det hela?
- Oj, karriär ... Jag pluggade till gymnasielärare i svenska och historia direkt efter gymnasiet, och arbetade sedan i två år. Då hade jag främst elever på medieprogrammet, vilket var superkul eftersom jag alltid älskat att skriva. Jag hittade på massor av kreativa uppgifter som jag tyckte att eleverna borde älska att sätta tänderna i - men insåg snart att det var jag själv som borde göra de där uppgifterna. Skriva reportagen, göra intervjuerna. Så jag flyttade tillbaka till Uppsala och läste vidare till journalist. Under utbildningen gjorde jag min långa praktik på DN Kultur, sedan fick jag ett kort vikariat där. Sedan frilansade jag något halvår, tills jag fick jobbet som reporter på Fitness. Det är nio år sedan nu ...

Vad är positivt respektive negativt med ditt nuvarande jobb?
- Det är fria arbetstider, jag har i stort sett fria tyglar när det gäller tidningens innehåll, jag har världens bästa kollegor och en nära och öppen relation med mina chefer. Jag får möjlighet att träna på arbetstid, testa mycket nya saker och träffa kreativa människor. Jag har faktiskt aldrig, under de här nio åren, känt att jag inte har lust att gå till jobbet. Det negativa är att jag har alldeles för mycket att göra!

Vad har du för tips att ge andra som är ute efter liknande jobb?
- Skaffa en bra utbildning, det känns tryggt att ha papper på det man kan. Och så knyter man många kontakter under studietiden. Sedan tror jag på att kontakta tidningar man gillar, erbjuda sina tjänster och vara tydlig med det man vill. Jag har själv tagit hjälp av en bunt gåpåiga journalisttjejer till olika projekt, tycker det är kul med männsikor som vågar sticka ut hakan.


Hur ofta tränar du och vad tränar du helst?
- Jag tränar 3-4 gånger i veckan, varav två styrkepass med min personliga tränare Andreas Öhgren. De andra passen växlar efter humår, ibland blir det ett styrkepass till, ibland spinning, löpning eller yoga. Och minst en gång i månaden testar jag något helt nytt. Nu i vinter åker längdskidorna fram, jag åkte Vasaloppet ifjol och tror nog jag ska köra igen. Och så åker jag så mycket slalom som möjligt.


Vad är viktigt att tänka på när det gäller vikt, kost, hälsa och träning?
- Att inse att det man gör, ska man göra för sin egen skull. Man ska välja träningsformer som känns roliga och sträva mot mål som man verkligen vill nå. Själv tränar jag hellre ett pass extra än skärper till kosten, även om jag inser att det inte är vägen till "toppformen". Man kan inte bara bestämma sig för en form man skulle vilja ha, man måste också trivas med det liv som krävs för att hålla den formen. Det fattade jag inte själv när jag var 20, men nu har poletten trillat ner :)