Löpning

Träna ute året runt

2010-11-12 16:30 #0 av: LaSadie

För två år sedan hade Göteborgsvarvets egna tidning en artikel om att träna ute året runt, här är en liten sammanfattning!

Vinter - nov/dec till mars

För att hålla igång året runt kan vintern ställa till med problem med tanke på ishala vägar och snö lite överallt. Men med rätt utrustning i form av kläder och skor så kan man ta längre turer med lägre intensitet än på sommaren. Kläder som underställ och fodrade byxor och jacker på kroppen, plus mössa och vantar. Grövre löparskor, så kallad trailmodell som är av ett material som är grövre och ger bättre fäste (cirka 800-1500 kronor), det finns även halkskydd för löpning som ger bättre fäste på is.
Då det är mörkt och man springer på landsvägar för att få bättre fäste kan det vara bra att inhandla en reflexväst och pannlampa Glad, viktigt att man syns när det är mörkt. Om man tycker det är obehagligt att andas in kall luft kan en luftvärmeväxlare vara bra, den skall vara utformad som ett munstycke och värmer luften innan man andas in.

Vår - mars/april till maj

Om man har fuskat under vintern så är det ytterst viktigt att inte sätta igång att hårdträna redan första passet. Det är lätt att dra på sig skador och överanstränga sig som försenar säsongen ännu mer. Hälsenor, vader, knän, höfter och lår kan man få ont i och framför allt fötter om man inte har rätt skor.
Skor behöver bytas ut cirka 100-200 mils löpning då stötdämpningen blir sämre. Ett par skor kan kosta mellan 700-1500 kronor. Under våren kan det vara bra att träna med någon då det är lätt att fastna i ett mönster och springa samma runda på samma tid, men då kan man även skaffa pulsklocka för att maxa sin träning.

Sommar - maj till augusti

Sommaren är den årstid då man har mest fritid för det mesta men då ska man akta sig för att det kan bli för varmt.  Under sommaren är det till fördel att träna antingen på morgonen eller kvällen då det är svalare och bättre luft. Samt att det är bättre för allergiker att träna på morgonen eller kvällen då pollenhalten är lägre än på dagen. Under dagen är värmen och luftfuktigheten oftast hög. Luftfuktigheten gör det svårare att svettas, det som gör att kroppen kyls ner under träning. Risken för värmeslag ökar om man tränar mer än en timme och värmeslag gör att hjärnan slutar funka optimalt.
Det viktigaste under sommaren är att dricka mycker innan, under och efter träning. Vätskebälte och inte ha för mycket kläder på sig och keps för att skydda huvudet mot solen är utrustningen för sommarpassen och att man hellre kör snabbare men kortare pass.

Höst - september till november

Under hösten är ibland den bästa årstiden för löpning när vädret är det rätta. När det börjar bli sämre så gäller det att inte tappa motivationen och fortsätta med att komma ut även om vädret säger annat Glad Under och efter regn ökar syrehalten i luften och det är lättare att kyla ner kroppen. När det blir lerigare i spåret så kan man byta från skogen till asfalt men även då är det viktigt att skynda långsamt för att undvika belastningsskador.
Höstutrustningen kan vara keps för att skydda ansiktet om det regnar och skor av trailmodell. Att köpa en jacka som skyddar mot regn men inte blir för varm och samma sak med byxor som skyddar mot blåst och regn samt håller en lagom varm Glad

Det är möjligt att träna året runt om man har rätt utrustning och motivation Glad

Källa: Varvet nr 2 2008. Varvet är tidningen för de som anmäler sig till Göteborgsvarvet. Den person de intervjuat för artikeln är Peter Leander, tränare. Björn Samuelsson, läkare. Stefan Rehn på Adidas. Tommy Bäckström som är ansvarig för GöteborgsVarvets löparkvällar.

Anmäl
2010-11-12 16:33 #1 av: [Malin]

Bra artikel! :D

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-11-12 17:01 #2 av: LaSadie

Tack Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.