Annons:
Etikettkost
Läst 8773 ggr
[Malin]
2011-03-13 18:42

Ortorexi - vad innebär det?

De flesta har hört talas om bulimi och anorexi men vad är egentligen ortorexi och hur utvecklas det?

Ortorexi brukar räknas som en form av ätstörning som ännu inte är en egen diagnos utan går under diagnosen ätstörning UNS (utan närmare specifikation). Medan en anorektikter eller bulimiker är fixerade vid viktnedgång och mängden mat dom äter är en ortorektiker insnöad på att få en speciell livsstil och få kontroll över kroppen samt att äta hälsosamt.

I sin strävan efter att leva hälsosamt hålls ofta dieter som inte innehåller nog med näring för att kroppen ska orka med det överdrivna, tvångsmässiga tränandet som kommer med sjukdomen. Det handlar om dieter som är hälsosamma och ofta mycket fettsnåla och personen som är sjuk lever med höga krav på sig själv och följer sin diet slaviskt utan utsvävningar.

När kroppen får för lite näring kommer en hel del fysiska symptom såsom viktnedgång, muskelsvaghet, blodbrist, benskörhet och i fall som går långt, även hjärtproblem. Som med alla typer av ätstörningar uppstår det också ofta sociala problem. Den sjuke isolerar sig och är starkt fixerad vis sin kost och sin träning och kan tillexempel inte tänka sig att bli bjuden på middag där han/hon inte vet exakt vad maten innehåller eller åka med på resor där det finns risk att missa träningstillfällen.

Det kan vara svårt att känna igen ett ortorektiskt beteende eftersom det utifrån ser så hälsosamt och genomtänkt ut och personen oftast håller en normalvikt ganska länge. Den drabbade mår dock oftast ganska dåligt psykiskt och det finns all anledning att hålla ögonen öppna och våga fråga hur det är om man som anhörig börjar bli orolig, det kan behövas proffesionell hjälp från psykiatrin för att ta sig ur problematiken som om den får fortgå i svåra fall kan leda till dödsfall.

Artikeln är skriven av HannaM

Källor:

http://riksforeningenmotatstorningar.se

http://www.atstorning.se/

http://www.medivia.se/AN/ortorexi.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ortorexi

  • Redigerat 2023-08-20 17:55 av TatsuOni
Annons:
[Mharya]
2011-03-16 19:49
#1

Väldigt intressant artikel! :)

fia-mia
2011-03-17 15:28
#2

Bra artikel! I perioder för jag för mig att jag har nåt liknande. Ofta när det är stressigt får jag stort träningsbehov och bara måste äta nyttigt. Som tur är går det över efter någon dag och verkar mest vara ett tecken på att inte stressa

MVH Mia (miisasphoto.tk)

medarbetare på cocker spaniel ifokus

Tove-
2011-03-20 15:26
#3

Ibland blir jag lite rädd för mig själv, som idag när jag kommer hem från 3 timmars träning och har lite små-ångest över att det inte räcker… Som tur är äter jag som en häst och snaskar rätt ofta på godis så antagligen har jag ingen "störning" ;D

Nyfiken på vegansk styrketräning? Då kan du kika in på min blogg http://veganlifting.blogspot.se/

hannakb
2011-03-23 20:07
#4

Bra artikel! :)

Upp till toppen
Annons: